tirsdag 25. januar 2000

Den elegante musikeren

Joseph Haydn (1732-1809) er en av musikkhistoriens mest produktive komponister. 104 nummererte symfonier, samt en håndfull unummererte, operaer, en mengde vokalverk og masse kammermusikk er Haydn arv til det musikkelskende folk. Også hans 52 klaversonater da - hvorav Leif Ove Andsnes har tatt for seg fem stykker på denne innspillingen.

Vi er vant til en Andsnes som gir seg i kast med Grieg, med Mussorgskij, med Rachmaninov, med Beethoven og mange av de virkelig bredt anlagte musikkverk. Derfor er det befriende godt noen ganger å la store musikkpersonligheter overta høytalerne med den elegante og enkle sonaten.
Nå er ikke disse sonatene det som er på topp ti-lista når det gjelder hva man lytter til av denne komponisten. Noen symfonier, «Skapelsen», og en rekke konserter ligger nok foran i cd-haugen. Likevel er det vel verd å låne øret til denne flotte komponistens mindre anlagte verk, som disse sonatene.
Leif Ove Andsnes er verdensklasse - punktum finale. Det viser han også med denne innspillingen, der han foredrar denne pianomusikken med den største eleganse. Man bli rett og slett litt bergtatt av hva Andsnes klarer å formidle på denne innspillingen.
Jeg er nesten fristet til å bruke et litt forslitt uttrykk - «...til hverdags og til fest...» om denne platen - men så er denne innspillingen av det mer elegante slaget som er gjort. Den anbefales varmt.

På platen:
Klaversonate nr.30 h-moll
Klaversonate nr.33 D-dur
Klaversonate nr.24 A-dur
Klaversonate nr.32 ciss-moll
Klaversonate nr.44 Ess-dur

LEIF OVE ANDSNES: Klaversonater av Joseph Haydn
EMI Classics (Warner) 7243 5 56756 2 0 (1999)
Genre: Klassisk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar