onsdag 10. august 2005

Natasha Barrett. Kraftfelt

Natasha Barrett (f. 1972) er en spennende komponist. I første rekke er det de elektroakustiske verkene som så langt har skapt Barrett et godt navn i samtidsmusikkens sfære. Den britiskfødte komponisten som bor i Norge, har på denne innspillingen skapt tre verk som blir meget konkrete hos lytteren.

Dette er en DVD-audio i formatet 5.1 som Barrett har gitt ut. Og Barrett har brukt denne lyttermessige fordelen godt i sine verk.
«...fetters...», som innleder platen er et bestillingsverk for NRK fra 2002. Verket er en del av «Agora» et musikkteater der lukkede rom er sentralt i verkets form. Musikken og klangene syder og bobler og resultatet av de elektroaksutiske elementene blir tidvis nesten symfoniske, noe som er med på å skaper en fasinasjon for det klingende resultatet.
«Prince Prospero's Party» har et klart programinnhold. Det er basert på Edgar Allan Poes «The Mask of the Red Death», og Barretts musikk (der hun også bruker litt av Saint-Saens berømte «Danse Macabre»), gir et godt bilde av Poes litterære verk.
Avslutningsvis hører vi «Exploratio Invisibilis» - bestilt av Ultimafestivalen i 2003. Her gir komponisten lytteren full frihet til å bruke fantasien. Lydteppene hun legger er selvsagt med på å legge premissene i lytterens tankespinn - likevel oppfattes verket forskjellig fra gang til gang.
Barrett er dyktig til å skape klanger som passer godt i det som er konkrete elementer hun bruker som utgangspunkt for sine komposisjoner. Derfor gir denne platen en forholdsvis enkel og behagelig reise, også for lyttere som normalt ikke vandrer rundt i denne musikalske sfæren.
Et informativt cd-hefte er med på å gi denne innspillingen meget stor verdi.

NATASHA BARRETT: «Kraftfelt»
Aurora ACD 5037 (2005)
Genre: Elektorakustisk musikk 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar