onsdag 28. juni 2006

Bartok med tre pianister

Bela Bartok er en av det tyvende århundrets store komponister. Her har Pierre Boulez samles hans tre klaverkonserter, med tre forskjellige solister og tre forskjellige orkestere på samme innspilling.
Det er interessant lytting.

Man kommer ikke utenom Bartoks tre konserter fra henholdsvis 1926, 1931 og 1945. Og det er tre vidt forskjellige konserter vi hører.
For oss her på berget er det den andre konserten som kan gis litt ekstra oppmerksomhet. Leif Ove Andsnes er her solist med Berlin-filharmonikerne i et opptak fra 2003. Her opplever vi en Andsnes som viser hvor allsidig han er som pianist. Det er et stykke fra Haydn til Bartok, og man blir imponert over hans samspill med den store mester Boulez. Spillet er distinkt, og tidvis voldsomt - men han bygger også opp om Bartoks mer lyriske sider - spesielt i den andre satsen. Denne konserten er kanskje den teknisk mest krevende og Andsnes serverer med bravur.
Den første konserten spilles av Krystian Zimerman og Chicago symfoniorkester. Denne konserten er ikke så ulik konsert nummer to, og det tidvis forrykende spill i dette opptaket fra 2001.
Den tredje konserten, med den usedvanlig vakre andre-satsen gis av Helene Grimaus og London-symfonikerne (opptak fra 2004). Her møter vi en helt annen Bartok. Her er det det vakre, det lekne og det underlige som blomster.
Dette er en usedvanlig fin plate, der vi får tre av verdens store pianister på samme brett, meget godt dandert av Pierre Boulez. Et smått genialt konsept med andre ord.

PIERRE BOULEZ: Bela Bartoks klaverkonserter.
Deutsche Grammophon 00289 477 5330 (2005)
Spilletid: 76:15

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar