tirsdag 12. mars 2002

En gave til musikkelskere


Det er en absolutt nytelse å høre Steen-Nøklebergs interpretasjoner av Halfdan Kjerulfs (1815 - 1868) musikalske mesterskap. Musikk som i alt for stor grad har vært en godt bevart hemmelighet.

Det er en skatt som åpenbarer seg, når en av Europas beste pianister gir seg i kast med komponistens mer enn 100 verk for solo klaver.
Vi møter en komponist som la grunnlaget for den nasjonale musikk-blomstringen. En blomstringsperiode som munnet ut i Norge ble lagt merke til på musikk-kartet, mye takket være Svendsen, Halvorsen og Grieg.
Når man så tar i betraktning at Kjerulf, fra sin tilværelse i 1800-tallets Kristiania i kretsen rundt Welhaven, med én studiereise til kontinentet som grunnleggende inspirasjonskilde, har komponert noen av de flotteste klaververk i norsk musikkhistorie, er denne samlingen unik.
Kjerulfs bearbeidelser av norske folkeviser og folkedanser, hentet fra Lindemans samlinger, er nydelige miniatyrer med en så vidt raffinert klangbehandling som nesten kan tas for å være «en tidlig» Grieg.
Denne cd-samlingen bør stå i hylla til alle som har et snev av interesse for norsk klassisk musikk.

EINAR STEEN-NØKLEBERG:
«Halfdan Kjerulf-komplette klaververk», Simax Classics PSC 1228 (2001)
Spilletid: 149.47 (3CD)
Distribusjon: Musikkoperatørene

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar