torsdag 12. september 2002

En pianist og en maraton

Pianisten Jørgen Larsen rettferdiggjør Nordenstens gedigne «24 preludier & fuger» fra 1994 til fulle. Med en utpreget form for stil og nyanser har komponisten skapt et verk som vil stå som en monolitt innen den moderne klaver-litteraturen her til lands.

Én mann har gjort formen «preludier & fuger» udødelig. Johann Sebastian Bachs «Das Wohltemperierte Klavier» inneholder 2 bind med 24 preludier og fuger i hvert bind. Her trekker Bach opp hele den enorme horisont av uttrykksvariasjoner som formen kan romme, til beundring og inspirasjon for komponister i senere generasjoner. Og Frank Tveor Nordensten bygger i sitt eget verk på de formale tradisjoner som kan føres mange hundre år tilbake i tiden, og som i kraft av sine universelle kvaliteter er aktuelt for komponister av vår egen tid.
Den 46 år gamle komponisten har dedikert verket til denne platens utøver.
Med på denne CD'en er også 5 axiomer for strykesekstett. Fire av disse stykkene er transskripsjoner av preludiene for piano, noe som gir disse stykkene et annet og spennende perspektiv. De fremføres for øvrig av Ter Jung Sextett.

FRANK TVEOR NORDENSTEN:
«24 preludier & fuger - 5 Axioms»
Hemera records HCD 2941 (2001)
Spilletid: 89:01 (2CD)
Distribusjon: Musikkoperatørene

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar