tirsdag 16. desember 2003

Et lite eventyr

Det er ikke ofte det kommer rene slagverk-cd'er på markedet. Derfor er det dobbelt gledelig når det skjer - også fordi Kjos Sørensens plate «Open Percussion» inneholder musikk fra noen av de mer sentrale komponistene som skriver for dette instrumentariet.

Musikken Kjos Sørensen her gir seg i kast med er teknisk meget krevende. I tillegg viser utøveren klasse i sin behandling av de forskjellige instrumentene.
Spesielt morsomt er det å lytte til Rolf Wallins «Stonewave» fra 1990, denne gangen i en versjon for solo slagverk. Opprinnelig er verket skrevet for seks slagverkere og lytteren blir fanget inn i et pulserende og drivende univers av lyder. Musikken på plata er kontrastfylt, noe som gjør innspillingen interessant, selv etter flere gjennomlyttinger.
Ved siden av Wallins verk, finner vi tre improvisasjoner av Kjos Sørensen som han kaller «Open», Iannis Xenakis «Rebonds for percussion solo» (1987-89), Åse Hedstrøms «Flow for marimba» (1990), John Cages to verk «The Wonderful Widow of Eighteen Springs for voice and piano» (1942) og «A Flower for voice and piano» (1950), samt Franco Donatonis «Omar, due pezzi per vibrafono» (1985).
«Open» er et sant lite eventyr, som kan oppleves igjen og igjen.

HANS-KRISTIAN KJOS SØRENSEN:
«Open Percussion», Naxos/BIS-CD-1219 (2002)
Spilletid: 68:58

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar