fredag 12. desember 2003

Lysende

Musikkskatten til Geirr Tveitt blir langsomt avdekket, med et utrolig etterforskningsarbeid etter brannen i komponisten hjem i 1970. Denne gangen er det Christian Eggen som har tatt for seg brannskadde manuskript av «Variasjoner over en folketone fra Hardanger», her i glitrende tolkninger av pianistene Håvard Gimse og Gunilla Süssmann som sammen med Det skotske nasjonalorkesteret under Bjarte Engesets ledelse bringer fram ett lite kjent verk av Tveitt på en lysende måte.
Men det er i første rekke den fjerde klaverkonserten «Aurora Borealis» som fremkaller den aller største oppmerksomheten. Tveitts orkestrering er her overraskende moderne, spesielt i første sats. Og selv om det «tveittske» er lett gjenkjennelig, må man bare innrømme at dette verket på mange måter skiller seg ut fra mye av hans produksjon, da han på en rekke måter integrerer det internasjonale inn i sitt eget nasjonale tonespråk. Resultatet er livsfriskt og spennende.
Tolkningen til Gimse er aldeles nydelig og samspillet mellom solist, dirigent og orkester er sublimt. Nok en gang må plateselskapet og Norsk Kulturråd roses for å spille inn Tveitt musikk i et så bredt omfang.

GEIRR TVEITT:
«Klaverkonsert nr.4/Variasjoner», Naxos 8.555761 (2002)
Spilletid: 61.00

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar