tirsdag 8. januar 2002

En feiret komponist

18. Januar 2002 fylte en nestor i norsk musikkliv 80 år. Antonio Bibalo er født i Trieste i Italia i 1922, men bosatte seg i Norge i 1957. Man feirer Bibalo med en cd det året og heldigvis var det to meget sentrale konserter som ble valgt ut.

«Concerto da camera 2» fra 1974 er en kammerkonsert for cembalo, solofiolin og strykere og ble urfremført i 1975. Ørnulf Boye Hansen og Einar Steen-Nøkleberg var solister og de er også med på hyllesten på denne nyinnspillingen.
Konserten er et godt eksempel på hvordan en moderne komponist omformer den klassiske suiten til det tyvende århundres tonespråk. Det er Kringkastingsorkestret, dirigert av Ari Rasilainen som spiller.
«Concerto Allegorico» fra 1957, for fiolin og orkester, er tilegnet Fartein Valen. Dette var et av de første verkene Bibalo skrev etter at han bosatte seg i Norge. Her registrer vi at Bibalo har et klart personlig tonespråk - en klanglig egenart der tolvtonerekker med tett instrumentasjon danner grunnlaget. En stil som kan registreres i flere av Bibalos senere verk.
Det er The Symphony Orchestra of The St. Petersburg State Philharmony som spiller, dirigert av Arkadi Steinloukht.
Bibalo er kanskje mest kjent her hjemme som operakomponist. «Gengangere», «Macbeth», «Miss Julie» og «Glassmenasjeriet» er alle operaer som har høstet ros og applaus der de har vært fremført.
Bibalo har også skrevet ballettmusikk, symfonier og en rekke glitrende konsert- og kammermusikalske verk.
Med denne plata er det håp om at den spennende komponisten kan få enda mer oppmerksomhet. Det fortjener han.
Antonio Bibalo døde i Larvik i 2008.

ANTONIO BIBALO:
«Concerto da camera 2» & «Concerto Allegorico», Musikkoperatørene/Bergen Digital BD 7040 (2001).
Spilletid: 50:20
(Artikkel oppdatert i 2008)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar